wereldreis
Fairtrade Gouda
Wereldreis
Stichting Fairtrade Gouda organiseert al een aantal jaren een Wereldreis voor kinderen van de Goudse basisscholen, groepen 7 en 8. De activiteit is educatief gericht en biedt de kinderen informatie over eerlijke handel, gerelateerd aan armoede en onrecht in ontwikkelingslanden. Naast de overdracht van informatie in de lessen, wordt door de kinderen een bezoek gebracht aan een aantal winkels in Gouda, waar ze op zoek gaan naar fairtrade producten. Daarbij beantwoorden ze een aantal vragen. Begeleiding is in handen van leerkrachten, ouders en vrijwilligers van Fairtrade Gouda. Scholen kunnen zich aanmelden via de Brede School. Jaarlijks worden er twee Wereldreizen georganiseerd.
Wereldreis Cacao
Doel(en) van de activiteit
Leerlingen meer bewustmaken van de wijze waarop cacao wordt verbouwd en verwerkt tot chocolade producten zoals wij die kennen en waarom het belangrijk is dat cacao eerlijk wordt ingekocht en verwerkt. Wat eerlijke handel eigenlijk inhoudt en hoe je hier zelf aan kan bijdragen, bv. door je koopgedrag.
De cacao-reis wordt georganiseerd door Fairtrade Gouda in samenwerking met het Streekarchief en de Bibliotheek en jaarlijks georganiseerd in en rond de chocoladefabriek. De activiteit is voor leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in Gouda en wordt aangeboden in juni via de Brede School.
Omschrijving van de activiteit
Wel eens gehoord van eerlijke chocolade? Hoe groeit een cacaoboon? Welke reis maakt de chocolade voor jij hem kan kopen? Allemaal vragen die aanbod komen tijdens de les Wereldreis: Cacao. De les begint in de Jeugdwerkplaats van de Chocoladefabriek waar de leerlingen aan de hand van een aflevering van het Klokhuis kennismaken met de wereld van cacao. Daarna volgt er een interactief circuit waar leerlingen zelf op onderzoek uit gaan. Denk aan het opzoeken van informatie in boeken over cacao of het bekijken van etiketten, advertenties en posters over chocolade. Een van de onderdelen van het circuit is een bezoek aan een winkel of bedrijf in de stad waar kinderen de bonen én de chocolade, zien, ruiken, voelen en natuurlijk mogen proeven! Naast de informatie over cacao krijgen de leerlingen ook informatie over het verschil tussen ‘gewone’ chocolade en Fair Trade chocolade zodat zij zelf tot een bewuste keuze komen
Wereldreis van grondstof tot product
Doel(en) van de activiteit
Bewustwording wat eerlijke handel eigenlijk inhoudt en hoe je hier zelf aan kan bijdragen, bv. door je koopgedrag. Deze activiteit is voor leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in Gouda, wordt aangeboden via de Brede School en jaarlijks georganiseerd door Fairtrade Gouda in samenwerking met RTV Gouwestad en winkeliers in en rond de Lange Groenendaal in oktober of november.
Omschrijving van de activiteit
Deze wereldreis is een les over Fairtrade en duurzaam omgaan met grondstoffen.
Waar komt jouw eten eigenlijk vandaan? Welke reis heeft jouw banaan gemaakt voordat hij thuis op de fruitschaal komt te liggen? Hoeveel mensen zorgen er eigenlijk voor dat jij een stukje chocolade kan eten? Wat is er allemaal gebeurd voordat je een T-shirt kan kopen in de winkel? Hoe kan je het gebruik van grondstoffen beperken en artikelen hergebruiken?
Wij nemen de leerlingen mee op Wereldreis, van grondstof tot aankoop. Na een centrale start in het RTV Gouwestad gebouw bezoeken ze in groepjes verschillende winkels in (met name) de Groenendaal; de eerste Fairtrade-straat in Nederland. Hier krijgen ze informatie over de producten, waar die vandaan komen en onder welke omstandigheden deze producten gemaakt worden. Daarnaast krijgen de leerlingen een straat opdracht, waarbij ze vooral op zoek gaan naar bedrijven die gericht zijn op hergebruik. Wij zorgen voor enthousiaste sprekers in de winkels, de leerkracht voor begeleiding per groepje. De leerkracht ontvangt een handleiding over deze onderwerpen, maar hoeft geen voorbereidende les in de klas te geven. Ter afsluiting kan de leerkracht afhankelijk van tijd en interesse de ervaringen van de leerlingen uitwisselen en makkelijk uitbreiden met de Digileskaart en/of verschillende ‘doe-activiteiten’.