winkels en horeca

Fairtrade Gouda
U kunt uw winkel of horecazaak bij klanten, werknemers en pubiek profileren als Fairtrade bedrijf. U werkt dan mee aan een FAIRE verdeling van welvaart. In de campagne worden koplopers door ons regelmatig in het zonnetje gezet in de lokale media en krijgen deelnemers extra publiciteit d.m.v. een vermelding op deze website en een officiële erkenning in de vorm van een Fairtrade Gemeente sticker.

Kortom, een positief imago voor u en een betere toekomst voor de boer of producent!

Moet alles op z’n kop?

Van u als ondernemer vragen we zeker niet dat de gehele inkoop op z’n kop moet. Wij vragen van u tenminste enkele fairtrade producten (voor food producten geldt het Max Havelaar keurmerk) te verkopen (en te gebruiken). Om mee te doen als officiële deelnemer van de campagne gelden minimum criteria die afhankelijk zijn van het type winkel of horecazaak. Deze staan hieronder. Als u deelnemer bent hopen wij dat u in de loop van de tijd het fairtrade assortiment verder uitbreidt.

Supermarkten

Versafdeling: minimaal 2 verschillende fairtrade producten (afhankelijk van het seizoen)
Koffie- en thee: minimaal 4 verschillende fairtrade producten
Overige producten: minimaal 4 verschillende fairtrade producten.

Kledingwinkels

Kleding wordt door de Fairtrade gemeente campagne bestempeld als ‘fair’ als het kledingmerk is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Ook is er kleding te vinden met het Max Havelaar keurmerk. Een kledingwinkel voldoet indien zij minimaal 2 verschillende kledingstukken verkoopt (van 2 verschillende merken).

Vrije tijd & recreatie

Winkels en organisaties en ondernemingen in vrije tijd en recreatie sector (bijv bioscoop, filmhuis, schouwburg) moeten minstens 2 fairtrade producten in het schap of op de menu/drankenkaart hebben staan en dit duidelijk tonen.

Horeca

Cafés: Minimaal 2 dranken op de kaart zijn fairtrade.
Restaurants en lunchrooms: Minimaal 2 gerechten hebben fairtrade ingrediënten en er worden minimaal 2 dranken fairtrade aangeboden. Dit staat ook op de kaart vermeld.

Een horecazaak kan ook de zeer eervolle landelijke subtitel Fairtrade Horecazaak behalen. Zij moeten dan voldoen aan 4 voorwaarden:

  1. fairtrade producten gebruiken
  2. communiceren over fairtrade
  3. acties voor fairtrade
  4. maatschappelijk verantwoord ondernemen

De criteria en mogelijkheden worden uitgelegd in een speciale brochure die u kunt lezen door hier te klikken.

Giftshops

Giftshop heeft één productlijn van minimaal 4 verschillende fairtrade producten

Overige branches

Minimaal twee fairtrade producten verkopen.

In Gouda doen o.a. banketbakkers, wijnverkopers, bloemisterijen en juweliers mee.

Uw bedrijf aanmelden:

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

7 + 5 =

Enkele tips:

  • Het is niet lastig om over te stappen op fairtrade producten. Bijna iedere groothandel, koffiebedrijf en vele andere winkels hebben een fairtrade assortiment. In veel gevallen hoeft u dus niet over te stappen naar een andere leverancier.
  • Vaak wordt alleen aan koffie en thee gedacht als fairtrade wordt genoemd. Dit is achterhaald, er zijn ook allerlei soorten fruit, chocola, servies, sieraden, ijs, bloemen, wijn, bier, vruchtensappen, speelgoed, portieverpakkingen broodbeleg, koekjes, rijst, suiker, bedrijfskleding, etc. te vinden. Bovendien zijn er steeds meer producten met het EKO en Max Havelaar keurmerk.
  • Fairtrade is niet duur. Het kan inderdaad zijn dat een fairtrade product iets meer geld kost dan het product wat u nu inkoopt. Dit heeft namelijk ook een reden, omdat de boer of producent uit een ontwikkelingsland een eerlijke prijs voor zijn of haar product krijgt. Bij sommige producten is het prijsverschil klein. Fairtrade koffie bijvoorbeeld is te vinden voor marktconforme prijzen.
  • Hieronder een overzicht van groothandels en koffiebedrijven die fairtrade producten aanbieden. Klik op de link om te zien welke producten deze groothandel of koffiebedrijf aanbiedt. Let op: niet alle groothandels en koffiebedrijven zijn in dit overzicht opgenomen en het aanbod en de prijzen kunnen veranderen.

 

Er is een handige zoekmachine op de website van Max Havelaar waar je kunt zoeken op product, herkomst, leverancier en merk.

In deze brochure kunt u adressen en informatie van een aantal koffieleveranciers vinden.

Sligro Gouda heeft een ruim en groeiend assortiment fairtrade producten.

Een keuze uit overige groothandels:

Koffiebedrijven:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!